10 Adımda Doğru Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Binalardaki ısı kayıplarının önlenmesi, enerji tasarrufu sağlanması ve sürdürülebilir bir dünya için en doğru yöntem ısı yalıtımdır. Isı yalıtımı yapılan binalarda elde edilen enerji tasarrufu ile hem çevresel hem de ekonomik katkı sağlanır. Evinizi daha kolay ısıtmanızı ve soğutmanızı sağlayan ısı yalıtımı, ay sonundaki faturalarınızın da ısısını düşürerek tasarruf etmenizi sağlar.

1. Isı kaybının önüne geçmek için ise; evinizin duvarlarına yaptıracağınız ısı yalıtımı ile başlayın. Pencere, zemin ve çatı gibi binanızın ısı kaybına uğraması muhtemel tüm bölümlerine ısı yalıtımı yapıldığından emin olun. Bu sayede en yüksek seviyede enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

2. Isı yalıtımı için binanıza en uygun malzemeyi seçin. Bunu yaparken deneyimli ve alanında uzman firmalar ile çalışın. Isı yalıtımı işlemi özelinde her binanın ihtiyacı farklıdır. Doğru firma, binanız için en uygun malzemeleri belirleyecek ve en verimli işlemi yapacaktır.

3. Öncelikle bina duvarlarının nefes alması kavramını açıklayalım; Bina duvarlarının nefes alması demek bina içinde veya evimizde bulunan havadaki su buharının difüzyon yoluyla duvarlardan atılması anlamına gelmektedir. Yani içerideki nemli havanın dışarıya atılması neticesinde iç ortam hava kalitesinin korunmasıdır. Bina duvarlarına yapılan mantolama neticesinde bina veya ev içinde havada bulunan su buharının duvarlardan atılması engellenmemelidir. Bu nedenle mantolamada kullanılan sistem bileşenlerinin de su buharı geçişini engellemeyecek malzemeden olması gerekir. Isı yalıtım levhasından, son kat sıvaya kadar tüm malzemeler seçilirken su buharı geçiş katsayıları da dikkate alınmalı ve nispeten düşük olanları seçilmelidir.

Her yapı malzemesinin su buharı geçişine gösterdiği bir direnç vardır. Bu direnç µ - mü sembolü ile gösterilir ve yapı malzemesinin su buharı direncinin, aynı kalınlıktaki hareketsiz hava tabakasının su buharı geçişine gösterdiği dirence göre bağıl büyüklüğünü gösterir. Su buharı geçirgenlik direnç katsayısı da denir. Havanın su buharı geçişine gösterdiği direnç µ=1 olarak belirlenmiştir.